Update Transitieplan, nummer 3 (24 januari 2025) |
Beste collega,
In de vorige mail to all informeerden we jullie over de begroting voor 2025 en gaven we een doorkijk naar de periode 2025-2027. In deze nieuwsbrief geven we een update over het nieuwe bachelorportfolio en de kortetermijnmaatregelen. We beginnen met nieuws over de samenstelling van het bestuur. Vriendelijke groet,
Het Faculteitsbestuur
|
|
Interim directeur GW
◼ ◼ ◼ |
De afgelopen maanden heeft het faculteitsbestuur dankbaar gebruik gemaakt van de expertise van Karin Visser als externe adviseur met betrekking tot de financiële en personele aspecten van het Transitieplan. Nu de uitwerking van het Transitieplan loopt en de contouren steeds duidelijker worden nemen wij dan ook afscheid van Karin, met veel dank voor het werk dat zij in korte tijd heeft verzet.
Het bestuur is ook verheugd te laten weten dat Miranda Jansen vanaf volgende maand weer zal opstarten. Om haar de ruimte te geven om in alle rust weer op te bouwen is het faculteitsbestuur heel blij dat een interim faculteitsdirecteur is gevonden en wel in de persoon van Frank Jan van Dijk. Frank Jan is faculteitsdirecteur bij de faculteit Sociale Wetenschappen. Hij heeft in 2019 enige maanden bij Geesteswetenschappen de rol van waarnemend directeur op zich genomen. Frank Jan start maandag 27 januari en zal tot en met de zomer voor vier dagen per week werkzaam zijn bij Geesteswetenschappen.
Lees het nieuwsbericht 'Update: Invulling van afwezigheid Miranda Jansen'
|
|
Het nieuwe bachelorportfolio
◼ ◼ ◼ |
In de eerste Update Transitieplan beschreven we de opdracht aan de projectgroep BA-portfolio, en de expliciete vraag om te kijken naar drie opties om scenario’s te formuleren met de te sluiten opleidingen. De opdracht aan de projectgroepen BA-portfolio en Personeel en Financiën is nu definitief vastgesteld door het faculteitsbestuur. Het nieuw uit te werken BA-portfolio dat wordt ingevoerd in collegejaar 2027-2028 heeft betrekking op het gehele BA-aanbod, afgezien van de bestaande opleidingen die we samen met andere faculteiten aanbieden. Dit vraagt om een faculteitsbrede aanpak, en niet om een aanpak van/opdrachten aan afzonderlijke opleidingen of departementen. We werken toe naar een model waarin een breed palet aan disciplines geborgd is. Het nieuwe model:
- Vergroot de doelmatigheid van het portfolio (financiële doelstelling);
- Biedt studenten herkenbare en aantrekkelijke opleidingen (inhoudelijk/kwalitatieve doelstelling);
- Bereidt studenten via een brede oriëntatie binnen de geesteswetenschappen voor op een toekomst waarin vraaggestuurd, interdisciplinair werken de norm is (inhoudelijk/kwalitatieve doelstelling).
Het project beslaat drie fases:
- Stel facultaire scenario(’s) op voor structuur vernieuwde BA.
- Vul gekozen scenario in op hoofdlijnen.
- Voorbereiding onderwijsprogrammering voor academisch jaar 2027-2028.
De projectgroep Personeel en Financiën zal in iedere fase de scenario’s en/of voorstellen van de projectgroep BA-portfolio modelleren en beoordelen en daarover een advies uitbrengen aan de projectgroep. De klankbordgroep bestaat uit leden uit het GW UP en studenten, en voorziet de projectgroep BA-portfolio tussentijds van gevraagd en ongevraagd advies. Besluitvorming over alle fases ligt bij het faculteitsbestuur.
De volledige opdracht, incl. samenstelling van de project- en klankbordgroepen is te vinden op de Transitieplan-intranetpagina (onder het kopje Nieuw bachelorportfolio).
Onderdeel van de projectopdracht is ook om scenario’s te ontwikkelen voor de te sluiten opleidingen. Deze opdrachten zullen worden uitgevoerd door deelcommissies, ingesteld door de projectgroep BA-portfolio. Deze deelcommissies denken na over de mogelijke scenario’s en leggen deze voor aan de projectgroep. Sinds onze laatste berichtgeving over het BA-portfolio is besloten dat het RIO-label (het keurmerk voor erkende Nederlandse opleidingen, voorheen CROHO) Religiewetenschappen blijft bestaan.
|
|
Op 16 en 23 januari 2025 waren er informatiebijeenkomsten waarin de facultaire financiën werden toegelicht. De achtergrond van het tekort en de noodzaak tot ingrijpen zijn daar gepresenteerd. Ook de noodzaak tot het maximaal creatief zijn in het reduceren van de werkdruk is aan de orde gekomen. De powerpoint van de informatiebijeenkomst vind je op de Transitieplan-intranetpagina (het uitklapje ‘Addendum begroting’ onder De financiën van Geesteswetenschappen uitgelegd).
|
|
Uitwerking van de kortetermijnmaatregelen
◼ ◼ ◼ |
Op facultair niveau weten we welke bezuinigingsdoelstellingen we hebben. We zijn nu aan het uitwerken wat dat concreet betekent voor de departementen en de ondersteuning, en wat de kortetermijnmaatregelen (vacaturestop, afschaffen strooitijd, uitkoop onderwijs) opleveren. De komende tijd bespreken de departementen en ketens en het faculteitsbestuur de bezuinigingsopdracht en de vraag hoe we deze samen kunnen uitvoeren. De uiteindelijke opdracht wordt op 6 maart in het faculteitsbestuur vastgesteld. In een volgende update vertellen we daar meer over. |
|
Vrijdag 14 februari (10.00 tot 12.00 uur) Faculteitsraadsvergadering Met de FR is afgesproken dat iedere vergadering een stand van zaken over de uitvoering van het Transitieplan wordt gegeven.
|
|
|
|
|