Update Transitieplan, nummer 2 (16 december 2024) |
Beste collega,
Vrijdag 13 december heeft de Faculteitsraad (FR) ingestemd met de aanvulling op de begroting van 2025. In september 2024 stemde de FR al in met de conceptbegroting 2025. De aanvulling op de begroting gaat in op de kortetermijnmaatregelen die we nemen om onze financiële situatie structureel te verbeteren. Zoals in het Transitieplan al was aangekondigd, zijn er in de begroting voor 2025 forse bezuinigingsmaatregelen opgenomen. Deze ingrepen zijn pijnlijk, en we begrijpen dan ook dat er veel vragen over zijn en dat jullie je zorgen maken.
In deze mail willen we jullie informeren over het effect van de bezuinigingsmaatregelen op korte termijn voor de periode 2025-2027. De maatregelen zijn noodzakelijk om uiteindelijk te komen tot een duurzame en financieel gezonde faculteit.
Vriendelijke groet,
Het Faculteitsbestuur |
|
Aangepaste begroting 2025
◼ ◼ ◼ |
In de aanvullende begroting zijn de bezuinigingsmaatregelen voor 2025 verwerkt met een doorkijk op 2026 en 2027. Het uiteindelijke doel is dat we ons brede en kwalitatief hoogstaande palet aan disciplines duurzaam maken. Daarvoor moeten we met name in ons onderwijs veranderingen aanbrengen en toewerken naar een situatie waarin ons onderwijs niet duurder is dan wat we krijgen uit de eerste geldstroom. Dat is nu niet het geval en dit moet veranderen. Omdat de voorziene veranderingen in het bachelorportfolio pas over 3 tot 5 jaar voldoende financieel effect hebben, zullen we diverse kortetermijnmaatregelen moeten nemen om de tekorten terug te dringen. De maatregelen die in ieder geval per 2025 ingaan zijn een vacaturestop, het beperken van onderwijscompensatie bij onderzoek en het stopzetten van de strooitijd voor staf in vaste dienst. Andere maatregelen die worden genoemd, moeten nog verder uitgewerkt worden en zullen op een later tijdstip van kracht worden. Door de maatregelen komen we uiteindelijk voor de komende drie jaar uit op verliezen die het college van bestuur acceptabel vindt:
- 2025: een tekort van ruim 4 miljoen (zonder kortetermijnmaatregelen: 7 miljoen)
- 2026: een tekort van ruim 2 miljoen (zonder kortetermijnmaatregelen: 6,4 miljoen)
- 2027: een tekort van ca. 2 miljoen (zonder de kortetermijnmaatregelen: 9,3 miljoen)
Minder mensen Het zijn moeilijke tijden, vooral voor collega’s met een tijdelijk contract, en voor collega’s die in hun groep zien dat vacatures niet vervuld worden. We realiseren ons dat de effecten van de bezuinigingen pijnlijk zijn. De bezuinigingsmaatregelen betekenen een daling van circa 870 FTE nu naar 788 FTE in 2027 in de hele faculteit: in 2025 een afname van 32 FTE, in 2026 van 15 FTE en in 2027 van 38 FTE. Die reductie zal gefaseerd verlopen, deels via natuurlijk verloop en het aflopen van tijdelijke contracten. Voor 2025 is er nog geen sprake van gedwongen ontslagen, door natuurlijk verloop (pensionering, collega’s die een baan elders vinden) en de afloop van tijdelijke contracten. Maar we kunnen een reorganisatie op termijn niet uitsluiten. We willen daar zo snel mogelijk duidelijkheid over geven. We verwachten nu dat hierover na de zomer van 2025 duidelijkheid is.
De Raadsvergadering Afgelopen vrijdag hebben we uitgebreid gesproken met de FR over het addendum. De FR had veel vragen over het addendum en de invulling van de maatregelen en die hebben we allemaal besproken. We waarderen de kritische blik van de FR en hun wens om nauw betrokken te worden bij het proces dat we de komende jaren zullen doorlopen. We hebben toegezegd dat de reguliere governance in alle gevallen wordt gevolgd en dat we ervoor zullen zorgen dat de medezeggenschap in de brede zin van het woord op alle mogelijke manieren de kans krijgt het proces te volgen en daarop gevraagd en ongevraagd kan adviseren. Nadat vorige week de departementale bestuurders hebben aangegeven achter de plannen te staan die we in de vorige mail to all hebben toegelicht, zijn we heel blij dat de FR nu heeft ingestemd met het addendum op de begroting. Dit betekent dat we samen de schouders eronder kunnen gaan zetten. Daarbij willen we als laatste opmerken dat we ons herkennen in de stemverklaring die door de voorzitter van de Personeelsgeleding werd afgegeven tijdens de raadvergadering (en die werd onderschreven door de voorzitter van de Studentengeleding): het gaat om mensen, niet over FTE. Dat vooruitzicht valt ons ook zwaar en we staan ervoor in dat dit proces zorgvuldig en helder verloopt. Wil je meer weten over de financiën? We organiseren twee informatiebijeenkomsten over de financiën van de faculteit. Deze zijn op donderdag 16 januari (11-12.30 uur) en donderdag 23 januari (9.30-11.00 uur). Via dit formulier kun je je aanmelden voor één van de bijeenkomsten. |
|
Volgende update in januari 2025
◼ ◼ ◼ |
In de volgende update gaan we verder in op het proces rondom het nieuwe bachelorportfolio, en het proces rondom de uitwerking van de kortetermijnmaatregelen. Agenda
- donderdag 16 januari (11-12.30 uur) - informatiebijeenkomsten financiën (Nederlands): aanmelden.
- donderdag 23 januari (9.30-11.00 uur) - informatiebijeenkomsten financiën (Engels): aanmelden.
|
|
|
|
|